Wanneer je een CMS website gaat maken heb je al een relatief snelle website of webshop. Maar je wil natuurlijk dezelfde snelheid als de grote concurrenten binnen jouw branche. Hiervoor kun je dan gebruik maken van een Content Delivery Network (CDN) of een van de cache plugins. Een cache plugin verkleint als het ware je bestanden en maakt hier een gecached bestand van. Doordat deze in het geheugen wordt opgeslagen heeft de bezoeker een snellere beleving. Dit is wel afhankelijk van de webhosting die je hebt.

WordPress cache plugin
Een WordPress cache plugin is in deze tijd onmisbaar voor bijna elk bedrijf. Sinds 2018 telt de snelheid van je website al mee maar sinds vorige maand kunnen klanten of jij zelf ook uitgebreid testen. Het voordeel hiervan is dat je precies weet waar het probleem ligt en waar de cache plugin verlichting moet geven aan de website. Afhankelijk van welke systemen en plugins je draait zijn er verschillende cache plugins te vinden.

Resultaten cache plugin
Om jou een beeld te geven hebben wij de cache plugin getest. Dit hebben wij bij 3 plugins gedaan. De winnaar was WP-optimize die voor onze klant een snelheid van 87 bood op de mobiel en 96 op desktop. Zonder plugin was dit 81 op de computer en 64 op mobiel een groot verschil dus. Op nummer 2 kwam autoptimize met een resultaat van 91/58. En op de laatste plaats kwam WP rocket met 84/49 uit de test. Dit is wel afhankelijk van het thema en de websitebouwer die je gebruikt voor je wordpress website of webshop. Laat je altijd goed adviseren door een ervaren webdesigner.

Wat kun je naast een cache plugin nog meer doen?
Naast het gebruik van een cache plugin kun je ook je afbeeldingen in moderne formaten leveren. Deze zijn dan als het ware kleiner en gecomprimeerd met een plugins zoals bijvoorbeeld SMUSH. Dit kan tot wel 20 punten schelen in de snelheid die je behaald omdat afbeeldingen het meest intensief zijn om te laden. Ook zou je een CDN zoals Cloudflare kunnen gebruiken. Cloudflare zorgt dat de afbeelding niet vanuit jouw hosting wordt geladen maar vanuit hun wat al snel tot wel 25 punten verschil op kan leveren.